Duurzaam bezig zijn kan in alle vormen en maten. De een is al heel vergevorderd terwijl de ander met kleine stapjes meehelpt aan het milieu. Iedere stap die gezet wordt is goed! Vandaag een blog over hoe je duurzaam aan de slag kunt tijdens je lunch. Dit moment van de dag is namelijk een eigen keuze, ook als je op het werk bent. Duurzamer eten doe je in de eerste plaats door minder te eten, dus niet meer dan je nodig hebt. Door in de supermarkt of thuis een bewuste keuze te maken, kun je jouw steentje bijdragen. Maar hoe pak je dat nou aan tijdens je vaste lunchmoment?
Je eigen groentes kweken
Ben je al bezig met duurzaam leven en het milieu, en wil je graag volgend jaar nog meer focussen op een beter milieu, dan is het starten van een moestuin een mooie aanvulling daarop. Met een eigen moestuin kun je namelijk zelf biologische groentes kweken waar je vervolgens een lekkere lunch van kunt maken. Neem bijvoorbeeld pluksla of rucola, hier kun je dagelijks vers een aantal blaadjes vanaf knippen en deze kun je gebruiken voor een lekkere salade. Deze salade kun je weer aanvullen met je eigen tomaten en radijs, en eitjes van je eigen kippen. Heerlijk!
Heb je nou geen (grote) tuin? Veel gemakkelijke groentes kunnen ook prima gekweekt worden in een pot. Ideaal dus voor een kleine tuin of een balkon.
Restjes van het avondeten
Voedselverspilling heeft een grote impact op het milieu. Voor mij is het een absolute no-go om voedsel weg te gooien. Heb je eten over van het avondeten? Dit is een prima lunch voor de dag erna.
Geen plastic!
Om mijn lunch mee te kunnen nemen naar mijn werk maak ik gebruik van een herbruikbare broodtrommel, saladebak en drinkfles. Dit bespaart veel afval, zoals honderden boterhamzakjes en plastic flesjes water.
Samen aan de slag
Wat ook leuk is om samen met je collega’s te zorgen voor een lunch. Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen 1 dag in de week zorgt voor soep of een salade. Zo kun je genieten van elkaars creaties en je deelt je lunch met elkaar.
Hoe zorg jij dat jouw lunch duurzaam is?