Mulchen, misschien heb je er wel eens van gehoord en vraag je je af waarom dit zo belangrijk is. Het is een term die je vaak hoort in de moestuinwereld. Het wordt dan ook het middel genoemd om natuurlijker te tuinieren. In deze blog vertel ik wat het precies is en hoe je het zelf toe kunt passen.
Het is herfst. De bladeren beginnen te vallen en je kunt genieten van de laatste zomeroogst. Voor mij is dit het teken om mijn moestuin te voorzien van een laag mulch. Maar wat betekent dit precies. Eigenlijk is het eenvoudig: mulchen is het bedekken van de bodem met een laagje organisch materiaal. Dat kan echt van alles zijn, zoals bijvoorbeeld:
- Bladeren
- Houtsnippers
- Stro of hooi
- Cacaodoppen
- Kruiden
- Oogstresten
- Gemaaid gras
- Vers groen snoeiafval
Zelf gebruik ik altijd bladeren, oogstresten en wat op dat moment voor handen is in de moestuin. Bladeren veeg ik op en verdeel ik weer over de bodem. Takken en bladeren van mijn dahlia’s komen automatisch voor handen zodra ik de knollen uit de grond haal voor de winteropslag. Zo maak ik gebruik van de natuur om het natuurlijke proces op gang te brengen.
Wanneer kan ik mulchen?
Mulchen in je moestuin kan eigenlijk altijd. Ieder seizoen heeft zijn eigen voordelen en je kunt altijd een nieuw laagje eroverheen leggen. Zelf mulch ik altijd in oktober, omdat ik wil voorkomen dat ik een kale bodem heb. In de herfst en winter ligt er dan een lekkere laag mulch op de bodem en in het voorjaar spit ik de bodem zodat deze weer klaar is voor het nieuwe seizoen.
De voordelen
Een bedekte grond is altijd beter dan een lege grond. Wanneer je de bodem bedekt, krijg je daar veel voordelen voor terug:
- Je voorkomt uitdroging. De laag mulch beschermt de bodem tegen uitdroging in droge en zonnige periodes. Door het laagje verdampt het vocht minder snel en zo hoef je dus ook minder water te geven.
- Je creëert een goede bodemstructuur. Een goede bodem droogt niet uit, waait niet weg of spoelt niet uit. Regen wordt veel beter opgenomen.
- Je hebt minder last van onkruid, omdat de zaadjes minder licht vangen en zo een kleinere kans krijgen om te ontkiemen.
- Planten die vorstgevoelig zijn, kun je beschermen met een laagje mulch.
- Door een laag mulch op de bodem te leggen, creëer je een perfecte leefomgeving voor allerlei bodemdieren.
- De bodemdieren gaan vervolgens weer aan de slag om compost te maken van het organisch materiaal.
Welke bodemdieren leven er onder een laag mulch?
- Schimmels, bacteriën: allemaal goedaardig en ze breken het organisch materiaal af.
- Pissebedden, duizendpoten: ook zij werken hard om al het organisch materiaal af te breken.
- Loopkevers: die eten slakken en wormen.
- Heel veel soorten wormen, zoals compostwormen en regenwormen: ze zetten de mulchlaag om tot voedsel voor je planten.
- Slakken en woelmuizen: ze kunnen toenemen in aantal onder mulchlagen. Hier kun je wel iets tegen doen, namelijk door dun en tijdelijk te mulchen.
En nu snel aan de slag met mulchen! Heb je nog vragen, laat het me weten ?