Het nieuwe jaar staat voor de deur en zo ook het nieuwe moestuinseizoen. Altijd leuk om weer aan de slag te gaan met het maken van nieuwe plannen. Welke groentes komen waar precies in de tuin? Welke nieuwe DIY klusjes wil je dit jaar doen? Allemaal vragen die bepalend zijn voor je nieuwe moestuinplan. Misschien wil je jouw moestuin dit jaar ook wel uitbreiden met een hobbykas. Mijn advies: zeker doen! In deze blog neem ik jullie mee in een aantal tips waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe kas.
Waarvoor wil je de hobbykas gebruiken?
Voordat je een kas aanschaft, is het belangrijk om even bij deze vraag stil te staan. Wil je een kas alleen om groenten te kweken en zo het moestuinseizoen te verlengen? Wil je de planten dan in de volle grond kunnen zetten of werk je met potten? Hou dan ook rekening met de bodembedekking. Wil je zaailingen kunnen opkweken? Denk dan eens aan een geïntegreerde kweektafel. Wil je gereedschap kunnen opslaan? Denk dan eens aan een kas met opslagruimte.
Een andere optie: een kas om in te relaxen en te genieten van de warmte. Een prachtige plek die je aankleed met een mooie loungeset en misschien wel een kachel voor in de winter.
Wat is de beste plaats voor een hobbykas?
Tip 1: Zon, zon en nog meer zon!
Het hoofddoel van het hebben van een hobbykas is het vervroegen van het seizoen door warmere temperaturen te creëren dan in de buitenlucht. Dit kun je bereiken door je kas van zoveel mogelijk zonuren te voorzien. Op deze manier gaat de temperatuur in je kas snel omhoog. Let bij de plaatsing van je kas op bomen, schuren of andere obstakels die schaduw creëren, want hierdoor kun je een hoop belangrijke zonnestralen missen.
Lees meer over de zon en temperatuur in mijn tuinkas in de blogs: Een kijkje in mijn tuinkas – Zon, zon en nog meer zon! en Een kijkje in mijn tuinkas – Temperatuur
Tip 2: Zo weinig mogelijk wind
In ons klimaat in Nederland kan het vaak enorm hard waaien. De wind kan zorgen voor een zware druk op je glasplaten. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je kas op een beschutte plek neer te zetten en bijvoorbeeld niet in een open veld. Dit kan door je kas bijvoorbeeld te plaatsen naast een hekwerk of haag die de wind breekt. Zorg er dan wel voor dat je tuinkas niet in de schaduw staat.
Tip 3: Makkelijk te bereiken
Zorg ervoor dat je kas gemakkelijk te bereiken is. Kies een plaats in je tuin die bijvoorbeeld dicht bij de keuken of de achterdeur is, zodat je gemakkelijk in en uit je tuinkas kunt lopen om groentes te oogsten. Daarnaast is het ook handig om een pad om je tuinkas heen te leggen, of in ieder geval de ruimte zo open te laten dat je helemaal om je tuinkas heen kunt lopen. Dit is namelijk handig met reparaties en schoonmaken.
Tip 4: Denk aan water
Het belangrijkste onderdeel van het hebben van een moestuin is toch wel WATER! Denk voordat je jouw kas gaat plaatsen eens na over hoe je water bij je kas gaat krijgen. In mijn achtertuin heb ik een regenton onder de afvoer van mijn kas neergezet. Op deze manier kan ik water opslaan en tegelijkertijd gemakkelijk gieters vullen. In droge periodes wanneer mijn regenton leeg is, maak ik gebruik van een waterkraantje dat ik dichtbij mijn moestuin en kas heb laten monteren.
Tip 5: Scherm je tuinkas af voor je huisdieren en andere ongewenste gasten
Wanneer je huisdieren los in je tuin hebt lopen, is het belangrijk om van tevoren eens na te denken hoe je ervoor kunt zorgen dat zij niet je kas in glippen. Dit kan bijvoorbeeld door de kas op een ander gedeelte van je tuin neer te zetten, zodat ze er niet bij kunnen komen. Gelukkig zijn er genoeg andere oplossingen wanneer je hierin beperkt bent, zoals het plaatsen van een hek. Zelf gebruik ik een hordeur tegen ongewenste gasten en zitten mijn kippen in een afgesloten ren, zodat ze niet bij mijn moestuin en tuinkas kunnen komen.
Hoe zorg je voor een goed klimaat?
De planten in een kas hebben een goede balans nodig tussen luchtvochtigheid en temperatuur. Goed luchten is belangrijk om schimmelvorming door een te hoge luchtvochtigheid tegen te gaan. Kies daarom voor een kas met een of meerdere dakramen. Een handige aanvulling die ik direct bij de aankoop van mijn kas heb aangeschaft, is een automatische raamopener. Deze raamopener kun je in de zomer, zodra er geen vorst meer optreedt, bevestigen in je kas en werkt automatisch op de binnentemperatuur. Wanneer de binnentemperatuur boven de 20 graden komt, gaat het raam langzaam open. Wanneer de binnentemperatuur weer afkoelt, dan sluit het raam zich vanzelf. Ideaal om een goede verhouding te creëren tussen warmte en een goede ventilatie. Je kunt zelfs de gevoeligheid voor de binnentemperatuur afstellen om zo een passende ventilatie te creëren voor iedere gelegenheid.
Wat voor soort hobbykas kies je?
Nadat je met bovenstaande tips rekening hebt gehouden, zijn er nog een aantal opties waartussen je kunt kiezen.
Soorten glas
Er zijn 3 soorten beglazing mogelijk bij hobbykassen: tuindersglas, veiligheidsglas en polycarbonaat. Per kas verschilt de keuze en de dikte van de beglazing.
- Tuindersglas heeft als voordeel dat het makkelijk te plaatsen en goedkoop is. Het nadeel is dat het geen effen glas is. Er komen namelijk luchtbellen, strepen en andere oneffenheden voor in het glas. Daarnaast kan het snel kapot gaan en als het breekt blijft het in grote scherpe scherven liggen. Erg gevaarlijk op een plaats waar ook kinderen spelen.
- Veiligheidsglas is vergelijkbaar met het glas dat in huizen gebruikt wordt. Het heeft als voordeel dat het minder snel breekt en als het kapot gaat, breekt het in duizenden kleine (niet scherpe) stukjes. Veiligheidsglas is wel een stuk duurder dan tuindersglas.
- Polycarbonaat is dubbelwandig kunststof met kanaaltjes tussen de 2 platen. Polycarbonaat is niet doorzichtig maar mat, waardoor je niet direct in de kas kunt kijken. Voor direct zonlicht is het ideaal, de doorlaatbaarheid van zonlicht is minder dan bij glas. Voordeel van polycarbonaat is dat het bijna geen kans op breuken heeft, maar het kan wel slechter tegen de wind.
Verschillende vormen
Tegenwoordig worden hobbykassen in vele verschillende soorten en maten gemaakt. Zo kun je kiezen voor de standaard rechte wand, maar ook voor een schuine wand. Zelf heb ik gekozen voor een kas met schuine wanden. Bijzonder en uniek met veel voordelen, namelijk:
- Een verminderde winddruk waardoor de wind gemakkelijker over de hobbykas heen gaat
- Een stabielere constructie, want het gewicht van het dak wordt beter verdeeld
- Grotere grondoppervlakte
- Meer en betere licht- en warmteopvang: hoe meer licht, hoe beter het resultaat!
Ook erg leuk is een muurkas. Ideaal voor een kleine tuin waarbij je profiteert van de warmte die van de muur af komt.
Heb je genoeg tips verzameld en ga je een tuinkas kopen? Dan wens ik je heel veel plezier met deze mooie aankoop. Ben je benieuwd naar hoe ik mijn kas gebruik? Kijk dan eens verder tussen de andere blogs die ik geschreven heb. Staat jouw vraag daar niet tussen? Stuur me dan gerust een berichtje.
Deze blog is in samenwerking met Gadero tot stand gekomen.