Een kijkje in mijn tuinkas - 5 tips voor de beste plek

Mijn tuinkas is toch echt wel het pronkstuk in mijn moestuin. Een goede reden om een vaste rubriek te maken rondom dat pronkstuk. Ben jij aan het nadenken om een tuinkas te nemen of heb je die beslissing al gemaakt? In de blog van vandaag geef ik 5 tips voor de plaatsing van een tuinkas. Wat is de beste plek in je tuin en met welke zaken dien je rekening te houden? In deze blog kom je erachter hoe je met behulp van 5 tips de optimale plek voor je tuinkas kunt bepalen.

Tip 1: Zon, zon en nog meer zon!

Het hoofddoel van het hebben van een tuinkas is het vervroegen van het seizoen door warmere temperaturen te creëren dan in de buitenlucht. Dit kun je bereiken door je tuinkas van zoveel mogelijk zonuren te voorzien. Op deze manier gaat de temperatuur in je tuinkas snel omhoog. Let bij de plaatsing van je tuinkas op bomen, schuren of andere obstakels die schaduw creëren, want hierdoor kun je een hoop belangrijke zonnestralen missen.

Lees meer over de zon en temperatuur in mijn tuinkas in de blogs: Een kijkje in mijn tuinkas - Zon, zon en nog meer zon! en Een kijkje in mijn tuinkas - Temperatuur

 

Tip 2: Zo weinig mogelijk wind

In ons klimaat in Nederland kan het vaak enorm hard waaien. De wind kan zorgen voor een zware druk op je glasplaten. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je tuinkas op een beschutte plek neer te zetten en bijvoorbeeld niet in een open veld. Dit kan door je tuinkas bijvoorbeeld te plaatsen naast een hekwerk of haag die de wind breekt. Zorg er dan wel voor dat je tuinkas niet in de schaduw staat van dit hekwerk of haag.

 

Tip 3: Makkelijk te bereiken

Zorg ervoor dat je tuinkas gemakkelijk te bereiken is. Kies een plaats in je tuin die bijvoorbeeld dicht bij de keuken of de achterdeur is, zodat je gemakkelijk in en uit je tuinkas kunt lopen om groentes te oogsten. Daarnaast is het ook handig om een pad om je tuinkas heen te leggen, of in ieder geval de ruimte zo open de laten dat je helemaal om je tuinkas heen kunt lopen. Dit is namelijk handig met reparaties en schoonmaken.

 

Tip 4: Denk aan water

Het belangrijkste onderdeel van het hebben van een moestuin is toch wel WATER! Denk voordat je jouw tuinkas gaat plaatsen eens na over hoe je water bij je tuinkas gaat krijgen. In mijn achtertuin heb ik een regenton onder de afvoer van mijn tuinkas neergezet. Op deze manier kan ik water opslaan en tegelijkertijd gemakkelijk gieters vullen. In droge periodes wanneer mijn regenton leeg is, maak ik gebruik van een waterkraantje dat ik dichtbij mijn moestuin en tuinkas heb laten monteren.

 

Tip 5: Scherm je tuinkas af voor je huisdieren en andere ongewenste gasten

Wanneer je huisdieren los in je tuin hebt lopen, is het belangrijk om van tevoren eens na te denken hoe je ervoor kunt zorgen dat zij niet je tuinkas in glippen. Dit kan bijvoorbeeld door de tuinkas op een ander gedeelte van je tuin neer te zetten, zodat ze er niet bij kunnen komen. Gelukkig zijn er genoeg andere oplossingen wanneer je hierin beperkt bent, zoals het plaatsen van een hek. Zelf gebruik ik een hordeur tegen ongewenste gasten en zitten mijn kippen in een afgesloten ren, zodat ze niet bij mijn moestuin en tuinkas kunnen komen.

20190721 ACD 220190721 ACD 1 

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl