Een kijkje in mijn tuinkas - De opbouw

Gepubliceerd: zondag 04 augustus 2019 Afdrukken E-mailadres

Mijn tuinkas is toch echt wel het pronkstuk in mijn moestuin. Een goede reden om een vaste rubriek te maken rondom dat pronkstuk. Een paar weken geleden nam ik jullie in een blog mee naar 2016: Hét moment dat ik besloot om mijn eigen tuinkas aan te schaffen. Ik schreef over het hele proces voorafgaand aan de aankoop en mijn overwegingen daarbij. In deze blog neem ik jullie mee in het opbouwproces en dat was een behoorlijke klus!

Twee weken nadat ik mijn nieuwe tuinkas besteld had, werd deze thuisbezorgd in een aantal grote pakketten. De grootte van de pakketten had ik een beetje onderschat: 3 lange pakketten, 1 grote doos en een pallet constructie waar al het glas veilig op vast was gemaakt. De oprit stond vol en ik heb wat mensen moeten inschakelen om alles te verplaatsen. Nadat alles geleverd was, heb ik als eerste gecheckt of alle onderdelen aanwezig waren. Wel zo handig! Met behulp van de uitgebreide handleiding ben ik alle onderdelen nagelopen en gelukkig was alles compleet.

Tip: Check van tevoren of alle onderdelen aanwezig zijn, anders sta je straks met een half opgebouwde tuinkas  en kom je erachter dat je een belangrijk onderdeel mist!

20190804 ACD 120190804 ACD 2

20190804 ACD 3

Ik had een heel weekend gereserveerd om samen met mijn vader en mijn zus de Piccolo op te zetten. Op vrijdag ben ik zelf begonnen om de plek waar de tuinkas kwam te staan, vrij te maken van planten, bodembedekkers en stenen. Dit was al een behoorlijke klus en achteraf was ik blij dat ik hier de hele vrijdag voor uitgetrokken had. Om alvast een beeld te krijgen van hoe groot de kas zou zijn en waar deze precies geplaatst ging worden, heb ik met behulp van een aantal stokjes en wat touw een stuk afgezet wat precies 2,24 x 1,59 m groot was. Op deze manier kon ik testen of ik goed rondom de tuinkas kon lopen en indien nodig nog een beetje spelen met de definitieve locatie.

20190804 ACD 420190804 ACD 5

Op zaterdag vroeg in de ochtend begonnen we aan de opbouw, maar voordat we aan de slag konden gaan met het frame, moest er eerst een fundering gemaakt worden. Om ervoor te zorgen dat de tuinkas op een goede en rechte ondergrond kwam te staan, hebben we eerst een fundering van betonbandjes aangelegd. Op deze manier voorkom je dat je tuinkas scheef gaat staan bij bijvoorbeeld veel regen of wind. Een scheve fundering = een scheve tuinkas, dus deze stap is erg belangrijk en spendeer hier genoeg tijd aan!

Nadat de fundering gereed was, konden we aan de slag met het aluminium frame. Voor deze stappen hebben we nauwkeurig de handleiding gevolgd die bij het pakket zat. Gelukkig waren er handen genoeg aanwezig en konden we het frame zo in elkaar zetten. Voor versteviging diende de tuinkas met beton en 4 ankers in de grond vast gemaakt te worden. Dit was onze laatste stap op zaterdag, zodat het beton goed kon drogen voordat we verder gingen.

20190804 ACD 7

Tip: Zorg dat je genoeg helpende handen hebt bij het gehele proces. Het opbouwen van een glazen tuinkas is een two-man job, maar vele handen maken licht werk!

 

Op zondag gingen we aan de slag met de glasplaten. Een erg secuur klusje, want de glasplaten zijn vrij fragiel. (Gelukkig ging dit goed) De glasplaten konden we één voor één met behulp van een zuignap op de juiste plek zetten en vervolgens vastmaken met zwarte strips die je op maat kon knippen. Nu begon het echt op een huisje te lijken!

Tip: Een goede zuignap/ glasdrager is erg handig bij zowel de opbouw als het afbreken van een tuinkas. Zorg dus dat je deze in huis hebt!

 

Het grootste gedeelte van de tuinkas was op dit moment klaar, maar toen kwamen nog de extraatjes zoals de automatische raamopener, de deur, waterafvoer en de bodembedekking. Zoals jullie hebben kunnen lezen in een eerdere blog heb ik kokossnippers op de bodem van mijn tuinkas liggen. De snippers liggen op een stuk worteldoek tegen onkruid. Dit was gelukkig een snel klusje: worteldoek op maat knippen & de zakken kokossnippers openmaken in de tuinkas & verdelen.

Lees meer over de bodembedekking in mijn tuinkas in de blog: Een kijkje in mijn tuinkas - Bodembedekking

 

Nadat de deur en de automatische raamopener gemonteerd waren en ik mijn tuinkas een beetje ingedeeld had met mijn spullen, was het klaar voor dit weekend. Het was een lang weekend en een flinke klus, maar mijn tuinkas stond te schitteren!

20190804 ACD 6

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! ðŸ“©

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl