Een kijkje in mijn tuinkas - De verhuizing

Gepubliceerd: zondag 13 oktober 2019 Afdrukken E-mailadres

Mijn tuinkas is toch echt wel het pronkstuk in mijn moestuin. Een goede reden om een vaste rubriek te maken rondom dat pronkstuk. Iedere twee weken ga ik jullie meenemen in mijn tuinkas en zoom ik in op klusjes, handige tools en de groentes die ik daar verbouw. Twee jaar na de aankoop en opbouw van mijn tuinkas ging ik verhuizen. Natuurlijk moest mijn tuinkas ook mee en dat was geen gemakkelijk klusje. Hoe ik dat heb aangepakt, lees je in deze blog.

In 2018 heb ik samen met mijn vriend een huis gekocht. Een eigen plek, een nieuwe fase in mijn leven en natuurlijk een nieuwe moestuin. In de blog Nieuw ontwerp voor de (moes)tuin zie je het nieuwe tuinontwerp dat ik destijds heb gemaakt. Inmiddels is daar alweer erg veel aan veranderd en toegevoegd, maar de tuinkas staat nog altijd op dezelfde plek. Een maand voordat we gingen verhuizen, hadden we een weekend ingepland om de tuinkas af te breken, zodat deze klaar zou liggen voor de daadwerkelijke verhuisdag. Het afbreekproces werd verdeeld in 5 stappen om ervoor te zorgen dat de onderdelen gesorteerd opgeslagen konden worden en niet kapot zouden gaan. Samen met mijn vriend en mijn vader ging ik aan de slag!

Stap 1: Bodembedekking verwijderen

Zoals jullie hebben kunnen lezen in een eerdere blog heb ik kokossnippers op de bodem van mijn tuinkas liggen. Als eerste zijn we begonnen om deze kokossnippers in een grote big bag te scheppen, zodat deze gemakkelijk verhuisd konden worden en uiteindelijk ook weer gemakkelijk in de tuinkas terecht konden komen.

Lees meer over de bodembedekking in mijn tuinkas in de blog: Een kijkje in mijn tuinkas – Bodembedekking

 

Stap 2: Glas verwijderen

Als tweede stap gingen we aan de slag met het verwijderen van de glasplaten. Dit was een spannend klusje, want glasplaten zijn nou eenmaal erg fragiel. De zwarte strips houden de glasplaten op zijn plek, dus deze dienden als eerste verwijderd te worden. Daarna konden de glasplaten uit het frame getild worden met behulp van een zuignap/ glasdrager. De glasplaten verzamelde we op een veilige plek. Hoe voorzichtig we hier ook mee omgegaan zijn, sneuvelde bij het verplaatsen helaas een aantal glasplaten. De schade bleef gelukkig vrij beperkt, want het ging om een drietal dakplaten waarvan een hoek afgebroken was. Op dat moment was er niets meer aan te doen en uiteindelijk hebben we de tuinkas opgebouwd met dezelfde glasplaten. Het gevolg was een gat in het dak, maar dat zorgde ook weer voor extra ventilatie (ik bekijk het positief!). Inmiddels heb ik de glasplaten vervangen en is het dak weer helemaal dicht.

20190915 ACD 120190915 ACD 2

Tip: Een goede zuignap/ glasdrager is erg handig bij zowel de opbouw als het afbreken van een tuinkas. Zorg dus dat je deze in huis hebt!

 

Stap 3: Markeringen aanbrengen

Om te voorkomen dat we bij de opbouw niet meer zouden weten welk onderdeel waar hoort, hebben we markeringen aangebracht op de punten waar de tuinkas aan elkaar vast zit. Door simpelweg de verschillende balken die op 1 punt bij elkaar komen te markeren met tape, was het bij de heropbouw een stuk gemakkelijker om te zien welk onderdeel waar hoort.

20190915 ACD 320190915 ACD 4

 

Stap 4: Frame uit elkaar halen

Aangezien we voor de verhuizing een bus gehuurd hebben, hoefde de tuinkas niet compleet uit elkaar gehaald te worden. Gelukkig maar, want dat scheelt een hoop werk. Uiteindelijk hebben we besloten om de zijdes en het dak intact te houden en deze van het grondframe af te halen. Dit resulteerde in 6 stukken: 2 lange zijdes, 2 korte zijdes, het grondframe en het dakframe.

20190915 ACD 520190915 ACD 6

 

Stap 5: Fundering verwijderen

Om ervoor te zorgen dat de tuinkas op een goede en rechte ondergrond stond, hebben we bij de opbouw eerst een fundering van betonbandjes aangelegd. Deze konden we gemakkelijk uitgraven en meenemen tijdens de verhuizing, zodat ook op de nieuwe plek een goede fundering gemaakt kon worden.

Voor versteviging diende de tuinkas met beton en 4 ankers in de grond vast gemaakt te worden. Het bolletje beton samen met de ankers hebben we uitgegraven en het beton van de ankers verwijderd, zodat deze opnieuw gebruikt konden worden tijdens de heropbouw.

20190915 ACD 7

Door de structurele aanpak heeft het afbouwen maar ÊÊn vrije zaterdag gekost. Alle onderdelen werden tijdelijk opgeslagen totdat we een paar weken later daadwerkelijk gingen verhuizen. Het huren van een bus bleek uiteindelijk erg handig, want de onderdelen van de tuinkas konden gemakkelijk in de laadruimte geschoven worden en verhuisd worden naar mijn nieuwe huis. De heropbouw van de tuinkas was weer een nieuw project op zichzelf. Daar lees je binnenkort meer over in een nieuwe blog!

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! đŸ“Š

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl