Een kijkje in mijn tuinkas - Tomaten update

Mijn tuinkas is toch echt wel het pronkstuk in mijn moestuin. Een goede reden om een vaste rubriek te maken rondom dat pronkstuk. Iedere twee weken ga ik jullie meenemen in mijn tuinkas en zoom ik in op klusjes, handige tools en de groentes die ik daar verbouw. Mijn favoriete groente om te verbouwen in mijn Piccolo is toch echt wel de tomaat. Het tomatenseizoen is geopend en ik ga jullie in drie blogs meenemen in de voortgang en groei van mijn tomaten.

Eind mei schreef ik een eerste blog over mijn tomatenplanten. Inmiddels zijn we ruim een maand verder, dus hoog tijd voor een update! Een totaal van 55 zaailingen stonden in aparte potjes in mijn tuinkas. Het was wachten op het moment dat de plantjes sterk genoeg waren om te verhuizen naar een grotere pot. Het is belangrijk dat de zaailingen eerst een sterke basis en een goed wortelstelsel gecreëerd hebben voordat ze verhuizen naar een nieuwe plek. Zodra de wortels aan de onderkant van het potje te zien zijn, weet je dat je wortels de bodem van het potje bereikt hebben. Dit is het teken dat ze een goed wortelstelsel aan het creëren zijn. Wanneer je het potje voorzichtig verwijderd en de wortels alle aarde in het potje bijeenhouden, is het wortelstelsel goed genoeg gegroeid voor een verhuizing.

In mijn tuinkas passen helaas geen 55 tomatenplanten, maar ik krijg het ook niet over mijn hart om de andere plantjes weg te gooien. De 30 mooiste zaailingen krijgen een plekje in de tuinkas, 15 zaailingen krijgen een plekje onder de overkapping en de overige zaailingen heb ik weggegeven aan familie. Zo krijgt toch ieder plantje de kans om verder te groeien en heerlijke tomaten te produceren.

Na 4 jaar heb ik inmiddels een grote potten collectie opgebouwd en op een (te) warme zondagmiddag was het eindelijk tijd om eens flink aan de slag te gaan met overpotten. Ben je benieuwd hoe ik dit heb aangepakt? Zie dan het hoogtepunt op mijn Instagram profiel voor een handig stappenplan met filmpjes. Het is belangrijk om je tomatenplant goed op te binden voor stevigheid. Dit kan op verschillende manieren met bijvoorbeeld een stuk touw, tomatenspiralen of bamboestokken. Wanneer je geen stevigheid creëert voor de plant, zul je snel genoeg zien dat de plant omkiept en het gewicht van de tomaten niet kan dragen.

20190707 ACD 120190707 ACD 2

In deze periode van het jaar vind je mij iedere dag in mijn tuinkas om even te kijken hoe alles groeit. De tomatenplanten geef ik om de dag water. Nu dat de planten iedere dag ontzettend veel groeien, is het extra belangrijk om goed te zoeken naar dieven. Dieven zijn kleine nieuwe takjes die groeien vanuit de bladoksel van de hoofdsteel. Wanneer je deze dieven laat zitten, gaat alle energie van de plant naar het verder groeien van die dieven, en minder naar het vormen van vruchten en het groeien in de lengte. Zie het hoogtepunt op mijn Instagram profiel voor een handig stappenplan met filmpjes. Soms zie ik ook wel eens een dief over het hoofd, ze groeien stiekem tussen al het groen en zijn soms lastig te herkennen. Ook de grotere dieven die ik pas later herken, haal ik er altijd voorzichtig tussenuit.

Tip: Geef altijd water bij de voet van de plant! De tomatenplanten zijn erg gevoelig voor water en regen, vandaar dat je ze beter beschut in een tuinkas kunt zetten. Op deze manier voorkom je schimmelvorming en bescherm je je oogst.

 20190707 ACD 320190707 ACD 4

Stay tuned voor de derde blog over mijn tomatenplanten, dan vertel ik jullie meer over hoe de zelfbestuiving van tomatenbloemen werkt en (hopelijk) de eerste oogst!

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl