Een kijkje in mijn tuinkas - Tomaten update 2

Gepubliceerd: zaterdag 17 augustus 2019 Afdrukken E-mailadres

Mijn tuinkas is toch echt wel het pronkstuk in mijn moestuin. Een goede reden om een vaste rubriek te maken rondom dat pronkstuk. Iedere twee weken ga ik jullie meenemen in mijn tuinkas en zoom ik in op klusjes, handige tools en de groentes die ik daar verbouw. Mijn favoriete groente om te verbouwen in mijn Piccolo is toch echt wel de tomaat. Het tomatenseizoen is geopend en ik ga jullie in drie blogs meenemen in de voortgang en groei van mijn tomaten.

Vorige maand schreef ik een blog over de verhuizing van de tomatenplanten naar de tuinkas. De tomatenplanten waren sterk genoeg om een eigen pot te krijgen en daarin verder te groeien. Inmiddels zijn de tomatenplanten flink gegroeid en kan ik met trots aan jullie mijn eerste oogst laten zien. Wat waren die tomaten lekker!

20190818 ACD 120190818 ACD 3

In deze periode van het jaar vind je mij iedere dag in mijn tuinkas om even te kijken hoe alles groeit. De tomatenplanten geef ik nu om drie dagen water. Tomatenplanten blijven continu doorgaan met het aanmaken van dieven. Het is dan ook belangrijk dat je dit regelmatig controleert. Dieven zijn kleine nieuwe takjes die groeien vanuit de bladoksel van de hoofdsteel. Wanneer je deze dieven laat zitten, gaat alle energie van de plant naar het verder groeien van die dieven, en minder naar het vormen van vruchten en het groeien in de lengte. Zie het hoogtepunt op mijn Instagram profiel voor een handig stappenplan met filmpjes. Soms zie ik ook wel eens een dief over het hoofd, ze groeien stiekem tussen al het groen en zijn soms lastig te herkennen. Ook de grotere dieven die ik pas later herken, haal ik er altijd voorzichtig tussenuit.

Tip: Geef altijd water bij de voet van de plant! De tomatenplanten zijn erg gevoelig voor water en regen, vandaar dat je ze beter beschut in een tuinkas kunt zetten. Op deze manier voorkom je schimmelvorming en bescherm je je oogst.

Tomaten zijn zelf bestuivend. Dit betekent dat het voldoende is dat er stuifmeel op de stamper komt van dezelfde bloem. Zodra de bestuiving heeft plaatsgevonden volgt de groei van het vruchtbeginsel. Bij tomaten die in de buitenlucht staan is het niet nodig om een handje te helpen. De wind neemt die taak op zich en zorgt ervoor dat alle bloemen zichzelf bestuiven. De tomatenplanten in een tuinkas hebben echter wel een handje hulp nodig. Als het goed is heb je gezorgd voor stevigheid door bijvoorbeeld een bamboestok of tomatenspiraal naast de plant te plaatsen. Je kunt je tomatenplanten bestuiven door simpelweg een aantal keer tegen deze bamboestok of tomatenspiraal aan te tikken. Op deze manier komt het stuifmeel los en zorg je voor een bevruchting. Je zult merken dat wanneer je dit regelmatig doet, je tomatenopbrengst veel hoger is!

20190818 ACD 2

De komende tijd ga ik lekker genieten van al mijn tomatenoogst en deze verwerken in salades, pastasauzen en ovenschotels, heerlijk! Stay tuned voor de derde update waarin ik meer vertel over het toppen van je tomatenplanten.

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl