Eerste oogst! Radijs & Rammenas

Gepubliceerd: woensdag 20 juni 2018

Zowel de radijs als de rammenas zijn afkomstig van de kruisbloemfamilie. Beide kleine plantjes die snel kiemen en groeien, ideaal dus voor in iedere moestuin!

In april heb ik de radijs en rammenas direct gezaaid in de moestuin. In niet al te dikke rijtjes met ongeveer om de 2 centimeter een zaadje en daarover een dun laagje zand. Al vrij snel kwamen de eerste plantjes boven piepen. De radijs en rammenas hebben regelmatig water nodig, zodat ze gestaag door kunnen groeien.

Er is altijd wel een plekje in de tuin waar je radijs of rammenas kunt zaaien. Zet ze lekker in de zon, maar houdt er rekening mee dat ze niet houden van droogte in combinatie met warmte.

Na ongeveer 6 tot 8 weken kun je de radijs en rammenas oogsten. Trek simpelweg de plantjes met het loof uit de grond en spoel ze af met water. Het loof kun je het beste direct eraf halen, doe ze daarna in een bak met water. Radijs en rammenas kun je na het oogsten niet heel lang bewaren, maar door het blad eraf te halen en ze in het water te leggen kunnen ze maximaal 1 dag bewaard worden.

Zelf heb ik de radijs en rammenas in de middag geoogst en 's avonds direct verwerkt in het avondeten. Je kunt dit op velen manieren doen, maar ik heb de radijs en rammenas gebakken in de pan met een pittig sausje en kip, heerlijk! De dag daarna heb ik direct nieuwe zaadjes in de grond gestopt, zodat ik over 6 tot 8 weken weer kan genieten van radijs en rammenas uit mijn eigen moestuin.

IMG 5681