Insectenhotels in de moestuin!

Bijen, hommels, vlinders, lieveheersbeestjes, oorwormen en gaasvliegen. Insecten zijn onmisbaar in de natuur en dus ook in de moestuin. Breng jouw (moes)tuin tot leven met insectenhotels en geniet van alle beestje die langskomen en meehelpen!

Wat is het nut van insectenhotels in de (moes)tuin? Insecten helpen mee om ongedierte, zoals bladluis in je fruitboom of rupsen in je bessenstruik, te bestrijden. Als natuurlijke vijand eten ze elkaar op en hoeft er geen pesticide aan te pas te komen. Insecten zorgen ervoor dat groente en fruit in je moestuin goed bestoven worden, wat zorgt voor een toenemende oogst. En als laatste is het natuurlijk ontzettend leuk en leerzaam om te zien welke insecten in jouw (moes)tuin wonen en welk gedrag zij vertonen.

Ieder insect heeft een specifieke voorkeur qua vulling van het insectenhotel. Bijen houden van een heel ander soort huisje dan bijvoorbeeld vlinders. De juiste inrichting lokt de juiste insecten!

Bijen en graafwespen houden van bamboe en holle takken. Het beste zijn een aantal holle takken van verschillende diktes. De bijen en graafwespen houden ervan om zich lekker in de holle takken te nestelen. Zowel de bijen als de graafwespen zorgen voor een goede bestuiving van de planten en graafwespen eten ook graag luizen. Ideaal dus! Een ander plekje waar bijen graag in wonen zijn boorgaten in hout.

Vlinders schuilen graag in een kamer met kieren. De kamer mag gevuld zijn met takjes en bladeren, zodat de vlinders houvast hebben en ergens op kunnen zitten. De vlinders kunnen gemakkelijk naar binnen kruipen door de kieren en zullen het hotel gebruiken om te overwinteren of als schuilplek bij slecht weer.

IMG 6360

Lieveheersbeestjes, gaasvliegen en oorwurmen zijn gek op materialen zoals dennenappels, houtsnippers of houtschors. Deze beestjes zijn de perfecte natuurlijke manier om luizen in je tuin te bestrijden. Heb je niet zoveel lieveheersbeestjes in je tuin? Het is mogelijk om larven van lieveheersbeestjes online te bestellen en met zakjes in je tuin op te hangen. Zelf heb ik dit ook gedaan, omdat ik veel last had van luizen in mijn rozenstruik en appelboom. Tijdens het uitzetten van de larven heb ik een hotel, gevuld met houtsnippers en dennenappels, in de buurt opgehangen. De larven kunnen niet vliegen en blijven zeker 3 tot 5 weken in jouw tuin totdat ze volwassen zijn. Hopelijk kiezen ze daarna ervoor om in jouw tuin te verblijven. Het hotel kunnen ze gebruiken om te overnachten en te overwinteren.

IMG 6358

Niet alleen het insectenhotel is van belang voor de beslissing van de insecten om in het hotel te gaan wonen, maar ook de directe omgeving. Zorg voor een omgeving met veel bloemen en hang het insectenhotel in de richting van het zuiden en minimaal op kniehoogte op. Een lekker zonnige plek waar regen en wind het insectenhotel niet kunnen beïnvloeden, is het beste. Hang het insectenhotel op z’n plek en laat het daarna rustig hangen. Het zal even duren voordat het hotel (compleet) bewoond wordt, maar geduld is een schone zaak!

Bij Tuincentrum bijSTOX staat de komende weken het thema Zomerfruit centraal, want #zomerfruitkweekjebijSTOX! Ben je ook geïnteresseerd in deze insectenhotels? Bezoek bijSTOX op een van hun locaties in HeerlenRoermond of Venlo. Ze hebben een leuk aanbod aan (moes)tuinspullen die geschikt zijn voor iedere tuin.

Kijk voor meer inspiratie op www.bijstox.nl of bezoek de Facebook- en Instagrampagina!

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl