Kas opruimen in het najaar - deel 1

Gepubliceerd: zondag 11 oktober 2020 Afdrukken E-mailadres

De zomer is voorbij en het najaar is begonnen. Het is tijd om je hobby kas op te ruimen en klaar te maken voor de winter. In twee blogs ga ik jullie meenemen in hoe ik mijn kas opruim, schoon maak en poets voordat de winter gaat beginnen.

Na een mooie oogst is het altijd lastig om te besluiten dat het seizoen ten einde is. De dagen worden korter en de temperatuur daalt snel. De omstandigheden zijn voor veel planten dan niet meer optimaal en ze stoppen met groeien. Periodes van veel regen zorgen ervoor dat schimmels en andere ziektes snel groeien. Het is dus erg belangrijk om op tijd te beginnen met opruimen.

 

 • Tomatenplanten weghalen
  Als eerste ben ik gestart met het weghalen van mijn tomatenplanten. Na mijn vakantie was de kas erg overwoekerd. De dieven schoten alle kanten op. Ik besloot om alle tomaten te oogsten en de planten te verwijderen. Een flinke klus.. Note to self: Volgend jaar nรณg beter dieven!

  Tijdens het weghalen van de planten, is het ook goed om te kijken dat alle clips die je hebt gebruikt heel van de plant afkomen. Alle stokken of tomatenspiralen haal je uit de grond om ze schoon te maken en op te bergen voor volgend jaar.
Tip: Doe het loof van de tomatenplanten niet op de composthoop. Tomatenplanten zijn namelijk erg gevoelig voor ziektes en deze ziektes worden in de composthoop gemakkelijk overgebracht op andere planten. 

BLOG9 1 BLOG9 2

 

 • Luchten
  Nadat alle tomatenplanten uit de kas verwijderd waren, was er opeens weer veel licht en ruimte. Nu is het belangrijk om je kas even goed te luchten en te laten drogen. Hiermee voorkom je dat schimmels en ziektes verder gaan groeien. Zet je ramen en deuren open, zodat er even een lekker briesje door heen kan.

BLOG9 3

 

 • Uien en knoflook laten drogen
  In dit deel van het jaar worden de kweekbakken niet tot nauwelijks gebruikt. Ik vond dit erg zonde en zag een mogelijkheid voor mijn uien en knoflookoogst. Uien en knoflook hebben ongeveer 3 tot 4 weken nodig om helemaal te drogen. In een kistje heb ik de uien verspreid, zodat de lucht goed overal langs kan en nu kan ik ze mooi bewaren op een donkere plek in mijn garage.

 

 • Aubergine en paprika
  Mijn aubergine, paprika en peper laat ik nog even staan. Ze zien er nog goed uit en hebben geen schimmel. De aubergine moet nog even een eindsprint maken en van de paprika en peper ben ik volop aan het oogsten!

BLOG9 4BLOG9 5

 

Deze taken heb ik afgevinkt, maar er staat nog genoeg op de to do-lijst om voor de winter af te ronden. Ramen wassen, grond in orde maken en opnieuw zaaien. Je leest er meer over in deel 2 van deze blog.

 

Samen met ACD ga ik dit avontuur in 2020 aan. Wil je ook een serre of kas aanschaffen?

Neem een kijkje bij www.acd.eu of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! ๐Ÿ“ฉ

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl