Knoflook: nu planten, volgend jaar genieten!

Gepubliceerd: woensdag 04 november 2020

Wie houdt er nou niet van die heerlijke knoflookgeur in de keuken? Het liefste verwerk ik in elk gerecht dat ik kook een aantal tenen knoflook. Het smaakt heerlijk en het is super gezond. Wil jij volgend jaar ook knoflookbollen uit je eigen tuin? Lees dan snel mee!

Mijn moestuin is verhuisd en heeft nu zijn definitieve plek gekregen. Goede omstandigheden dus om te starten met het telen van mijn eigen knoflookbollen. Oktober is de perfecte maand om te starten! Een groot voordeel is dat de knoflookplantjes niet zoveel plek in beslag nemen. Een klein stukje in je moestuin of in een aparte pot/ emmer is plek genoeg. 

Tijdens mijn ritje naar een tuin- en landbouwwinkel voor kippenvoer, heb ik ook pootknoflook gekocht. Je kunt namelijk geen standaard knoflook uit de supermarkt gebruiken, omdat deze behandeld zijn t├ęgen uitlopen. De knoflookteen moet juist gaan uitlopen, wil je deze kunnen gebruiken om te telen. Biologische knoflook zou je wel kunnen gebruiken.

Ik ben begonnen met een stukje in mijn moestuin vrij te maken. Ik had nog oude, uitgegroeide courgetteplanten staan. Deze mochten plaats gaan maken voor de knoflooktenen. Na het vrijmaken heb ik mijn moestuinbak wat aangevuld met moestuinmix. Het is namelijk het beste om de knoflook te telen op kleine verhoginkjes. Op deze manier gaat de knoflook niet rotten als het flink regent.

Zodra je het stukje grond klaar gemaakt hebt, is het tijd om de knoflookbollen open te breken. Leg de tenen naast elkaar en zoek de grootste uit. Bij het poten van knoflook houd ik me aan het ezelsbruggetje: 10, 10, 10. 

IMG 8458

En nu is het afwachten totdat de knoflook voor het eerst boven de aarde uitpiept. Dit zou een paar weken moeten duren. Zodra de winter echt begint, stopt de knoflook met groeien en gaan de plantjes in een soort winterslaap. Op dit moment is het gewoon wachten totdat de plantjes weer ontwaken in maart. Zie je dat het loof van de knoflookplantjes begint af te sterven? Dan is het tijd om te gaan oogsten! Dit zal ongeveer in de maand juni of juli zijn. 

Water geven hoeft alleen bij lange periodes van droogte, maar let op: geef niet te veel water, want daar houdt de knoflook niet van!

Je kunt de knoflook vers eten, maar je gaat natuurlijk niet 10 bollen in 1 keer op eten. Knoflookbollen kun je heel lang bewaren, maar hiervoor moet je ze wel eerst goed laten drogen. Maak de knoflook schoon en leg ze (met het loof) op een zonnige plek. Na een paar dagen zijn ze droog en kun je ze op een droge en koele plek bewaren.