Mijn tuinkas is toch echt wel het pronkstuk in mijn moestuin. Een goede reden om een vaste rubriek te maken rondom dat pronkstuk. Iedere twee weken ga ik jullie meenemen in mijn tuinkas en zoom ik in op klusjes, handige tools en de groentes die ik daar verbouw. Mijn favoriete groente om te verbouwen in mijn Piccolo is toch echt wel de tomaat. Het tomatenseizoen is geopend en ik ga jullie in drie blogs meenemen in de voortgang en groei van mijn tomaten.
Ter voorbereiding van het nieuwe tomatenseizoen ben ik in maart begonnen met het voorzaaien van diverse variëteiten. Drie soorten tomaten zaai ik standaard ieder jaar. Dat zijn de Cherrytomaat, tomaat Yellow Pear en de Romatomaat. Daarnaast kijk ik ieder seizoen welke soorten ik over heb van het seizoen daarvoor en wat ik krijg van familie en vrienden. Meestal zijn dat niet heel veel zaadjes, maar een paar planten met een speciale soort eraan vind ik altijd leuk om ertussen te hebben. Mijn speciale soorten van dit seizoen zijn Moneymaker, White currant en Gardeners Delight. Uiteindelijk heeft dat gezorgd voor een totaal van 55 opgekomen zaailingen. Een beetje veel!
Nadat de zaailingen opgekomen waren achter het raam binnenshuis, was het in april tijd om definitief naar de tuinkas te verhuizen. Mijn tuinkas staat overdag lekker in het zonnetje en de zaailingen groeiden dan ook erg snel uit tot kleine plantjes en dat betekende dat het hoog tijd was voor een eigen potje. Ben je benieuwd hoe ik dit heb aangepakt? Zie dan het hoogtepunt op mijn Instagram profiel voor een handig stappenplan met filmpjes.
Het verhuizen naar een eigen potje is altijd een leuk moment, want vanaf dat moment zie je de plantjes iedere dag groter en sterker worden. De plantjes staan in groepen samen in een grote platte bak, zodat het overtollige water niet verloren gaat. De eerste paar dagen nadat ze in een eigen potje zijn geplaatst, geef ik ze iedere dag water. Op deze manier kunnen de plantjes zich aanpassen naar de nieuwe groeiomgeving. Als de plantjes gewend zijn, ga ik over op 3x per week water geven. Ik giet voorzichtig water in de platte bak, zodat de wortels opzoek gaan naar water, zich beter verspreiden en uiteindelijk voor een stevige basis zorgen. Ik geef liever 1x veel water, dan meerdere keren kleine hoeveelheden. Het overtollige water blijft in de bak staan en is een voorraadje voor de dagen daarna. Tip: Geef altijd water bij de voet van de plant! De tomatenplanten zijn erg gevoelig voor water en regen, vandaar dat je ze beter beschut in een tuinkas kunt zetten. Op deze manier voorkom je schimmelvorming en bescherm je je oogst.
Het verschil tussen half april en eind mei. De trompetplantjes gaan ook erg goed!
Op dit moment staan mijn tomatenplantjes nog in kleine potjes. Ik wacht met het overpotten naar een grotere pot totdat ze een goede sterke basis stengel en gezonde wortels hebben ontwikkeld. Hoewel de plantjes nog relatief klein zijn, is het wel al nodig om regelmatig te dieven. Dieven zijn kleine nieuwe takjes die groeien vanuit de bladoksel van de hoofdsteel. Wanneer je deze dieven laat zitten, gaat alle energie van de plant naar het verder groeien van die dieven en minder naar het vormen van vruchten. Haal de dieven weg door met schone handen een dief vlak bij de stam vast te pakken met je duim en wijsvinger, zodat de dief afbreekt. Dit kun je het beste doen wanneer de dief nog jong is en de wond op de tomatenplant snel kan helen. Zie het hoogtepunt op mijn Instagram profiel voor een handig stappenplan met filmpjes.
Stay tuned voor de tweede blog over mijn tomatenplanten, dan vertel ik jullie meer over het overpotten naar een grotere pot, het goed opbinden van de planten en hoe de zelfbestuiving van tomatenbloemen werkt.