De coloradokever… niet mijn vriend, maar wel veel voorkomend in mijn tuin. In de zomer komen ze uit de grond en vreten ze aan het aardappelloof wat ervoor kan zorgen dat de oogst mislukt. Dit jaar probeer ik voor het eerst ECOstyle aaltjes tegen de larven van de coloradokever.
Eerst een aantal feiten over de coloradokever:
- De coloradokever is te herkennen aan zijn gele schild met daarop zwarte strepen
- De coloradokever is vanuit Noord-Amerika meegereisd naar Europa met de aardappelplant
- Er zijn weinig tot geen natuurlijke vijanden wat ervoor zorgt dat de coloradokever zich gemakkelijk voortplant
- De kevers leggen in de zomer tot wel 800 oranje/gele eitjes aan de onderkant van het aardappelloof
- Larven overleven zware winters door tot vijftig centimeter diep in de grond te kruipen
- De kevers zijn vooral overdag actief en vreten aan de bladrand van de aardappelplant. De larven eten echter veel meer en kunnen je aardappeloogst echt in gevaar brengen
- De coloradokever voedt zich uitsluitend met bladeren en bloemen van planten uit de nachtschadefamilie, zoals de aardappel, tomaat, aubergine en paprika
Wat kun je nou tegen de coloradokever doen?
Het is erg belangrijk om je aardappelplanten regelmatig te controleren. Kevers kunnen handmatig van de plant afgeplukt worden en eitjes kunnen met de hand vernietigt worden door ze plat te knijpen. Dit is een flink klusje, maar als je hier consequent in bent, krijg je een hele goede aardappeloogst!
Dit jaar probeer ik voor het eerst ECOstyle aaltjes tegen de larven van de coloradokever. Het grote voordeel hiervan is dat het een volledig natuurlijk bestrijdingsmiddel is. Aaltjes zitten van nature in de bodem en kunnen op een juiste manier ingezet worden om snel plagen uit te roeien. Aaltjes dringen hun prooi binnen en de prooi wordt vervolgens als voedselbron en broedkamer gebruikt. Hierdoor gaat de prooi binnen een paar dagen dood. De aaltjes kun je tegenwoordig gewoon online bestellen. Je verspreidt ze simpelweg over je tuin door ze te mengen met water.
Aaltjes zijn microscopisch klein, dus je zult ze niet zien. Na een paar dagen merk je vanzelf dat de plaag minder wordt of zelfs compleet uitgeroeid is. Voor mij is dit een ideale oplossing: het is natuurlijk en niet arbeidsintensief. Ideaal!