Een kijkje in mijn tuinkas - Tomaten update 3

Mijn tuinkas is toch echt wel het pronkstuk in mijn moestuin. Een goede reden om een vaste rubriek te maken rondom dat pronkstuk. Iedere twee weken ga ik jullie meenemen in mijn tuinkas en zoom ik in op klusjes, handige tools en de groentes die ik daar verbouw. Mijn favoriete groente om te verbouwen in mijn Piccolo is toch echt wel de tomaat. Tijdens dit moestuinseizoen heb ik jullie up-to-date gehouden met verschillende blogs over de tomaat. Omdat ik er maar geen genoeg van kan krijgen, nog één laatste blog!

Mijn tomatenplanten zijn tijdens mijn vakantie flink gegroeid. Een overvolle tuinkas en lekker veel tomaten als gevolg. De tomatenplanten hebben steeds minder verzorging nodig: water geven is nog nauwelijks nodig en af en toe een tikje tegen de plant voor de bestuiving is genoeg.

20191027 ACD 120191027 ACD 2

Tomatenplanten blijven continu doorgaan met het aanmaken van dieven. Het is dan ook belangrijk dat je dit regelmatig controleert. Dieven zijn kleine nieuwe takjes die groeien vanuit de bladoksel van de hoofdsteel. Wanneer je deze dieven laat zitten, gaat alle energie van de plant naar het verder groeien van die dieven, en minder naar het vormen van vruchten en het groeien in de lengte. Zie het hoogtepunt op mijn Instagram profiel voor een handig stappenplan met filmpjes. Soms zie ik ook wel eens een dief over het hoofd, ze groeien stiekem tussen al het groen en zijn soms lastig te herkennen. Ook de grotere dieven die ik pas later herken, haal ik er altijd voorzichtig tussenuit. Naast het dieven heb ik ook een aantal tomatenplanten getopt. Dit doe ik omdat een tomatenplant niet stopt met groeien, ook niet als deze het dak van de tuinkas heeft bereikt. Door de tomatenplant te toppen, stopt de plant zijn energie in de vruchten in plaats van in het verder groeien. Toppen doe je door simpel weg de top van de plant af te knippen.

20191027 ACD 3

Het tomatenseizoen komt nu langzaam op zijn eind. Het voordeel van een tuinkas is dat je het seizoen zo lang mogelijk kunt rekken. Nu dat de klok een uur is verschoven, is er minder licht en wordt het steeds lastiger voor de tomaten om te rijpen. De tomaten die nog in mijn tuinkas hangen, knip ik af en laat ik binnenshuis verder rijpen.

Tip: Vergeet niet om een aantal tomaten te bewaren, zodat je daar de zaden van kunt oogsten. In mijn  laatste nieuwe blog DIY: Je eigen tomatenzaden oogsten lees je hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Binnenkort is het tijd om mijn tuinkas leeg te ruimen, schoon te maken en klaar te maken voor de winter. Stay tuned voor een nieuwe blog waarin ik jullie meeneem in mijn opruimproces.

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl