Maak jouw moestuin compleet met fruitbomen!

Gepubliceerd: dinsdag 31 mei 2022 Afdrukken E-mailadres

Een van mijn favoriete plekjes in mijn moestuin is mijn (mini) fruitgaard. De kleine fruitboompjes die daar staan, zijn inmiddels uitgegroeid tot volwaardige bomen. In de lente geniet ik van de bloesem en aan het eind van de zomer van al het heerlijke fruit. Fruitbomen verdienen een plekje in iedere moestuin. Fruit is super gezond en hoe lekker is het als je direct een appel of perzik uit de boom kunt plukken om op te eten?! Maak jouw moestuin compleet met eigen fruitbomen.

 

Een fruitgaard in je moestuin

Voor het maken van je eigen fruitgaard is het belangrijk om als eerste een goede plek uit te zoeken. De verschillende fruitbomen hebben hun eigen wensen op het gebied van standplaats en grond. Daarnaast kunnen de fruitbomen snel groeien. Toen ik mijn boompjes kocht, waren ze zo groot als een kleine tak. Maar na 1 jaar waren ze al gegroeid tot bijna 1 meter groot. Inmiddels zijn de boompjes uitgegroeid tot volwaardige bomen en kunnen ze de ruimte goed gebruiken. Let dus goed op waar je de bomen plaatst en geef ze genoeg ruimte om te groeien. 

Fruitbomen 3Fruitbomen 4

  

Mijn favoriete fruitbomen

Er zijn veel verschillende soorten fruitbomen, maar niet iedere soort is geschikt om in Nederland te kweken. De volgende fruitbomen zijn mijn favoriet en te vinden in mijn moestuin:

Appelboom

De appelboom is echt mijn favoriet. Even lekker tussen het tuinieren door een appeltje plukken en uitrusten in mijn witte stoel, heerlijk! Ik heb er zelfs meerdere bomen in mijn moestuin staan, waarvan één boom waar maar liefst drie (!) verschillende soorten appels aan groeien. Erg speciaal om te zien. Appelbomen staan graag op een zonnige plek. De vruchten worden zoeter wanneer de boom meer zonuren per dag krijgt. De appelboom staat bij voorkeur op een voedselrijke grond, maar is niet erg kieskeurig.

 

Perenboom

De perenboom lijkt veel op de appelboom qua verzorging, maar er groeit natuurlijk een andere soort fruit aan (logisch). Perenbomen staan ook graag op een zonnige plek en de vruchten worden zoeter wanneer de boom meer zonuren per dag krijgt. De boom staat bij voorkeur op een voedselrijke grond, maar is niet erg kieskeurig.

 

Kersenboom

De kersenboom groeit op vrijwel alle grondsoorten en een plaats met wat meer schaduw is geen probleem. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar, maar ik heb gekozen voor een zelfbestuivende boom, omdat ik geen ruimte heb om er twee te plaatsen voor kruisbestuiving. De kersenboom hoort bij de prunusfamilie waar ook andere steenvruchtbomen zoals abrikoos, amandel, perzik en pruim bij horen.

Fruitbomen 6Fruitbomen 5

 

Pruimenboom

Een makkelijk boompje met weinig onderhoud en een mooie oogst. De pruimenboom hoort bij de prunusfamilie waar ook andere steenvruchtbomen zoals kers, abrikoos, amandel en perzik bij horen. Pruimenbomen zijn gek op de zon, en insecten, vlinders en vogels houden er ook van.

 

Perzikboom

Eerlijk gezegd heb ik van deze boom nog geen oogst gehad. Het boompje had een moeilijke start, maar inmiddels staat deze mooi in de bloei en verwacht ik mijn eerste oogst dit jaar. Perzikbomen staan graag op een zonnige plaats en op een kalkrijke grond. De perzikboom hoort bij de prunusfamilie waar ook andere steenvruchtbomen zoals kers, abrikoos, amandel en pruim bij horen. Wist je dat de perzikboom al lang groeit op aarde? Er zijn fossiele resten van de vruchten gevonden die 2,6 miljoen jaar oud zijn!

Fruitbomen 7Fruitbomen 8

  

Bodembedekking

Het plaatsen van groenten onder fruitbomen is helaas niet ideaal. De bomen nemen veel water en voedingsstoffen op, waardoor er niet meer veel overblijft voor de groenten. Ook krijgen de groenten dan te weinig licht door de bladeren van de boom. Toch hoeft het niet leeg te blijven. Je zou bijvoorbeeld bloemen kunnen plaatsen, zoals de Oost-Indische kers, goudsbloemen of Tagetes, of aan de slag kunnen gaan met bollen van bijvoorbeeld tulpen, krokussen of narcissen. Zelf heb ik er voor gekozen om de bodem in mijn fruitgaard te bedekken met houtsnippers. En dat zijn niet zomaar houtsnippers… Deze zijn namelijk afkomstig van het snoeiafval van de fruitbomen zelf. Na het snoeien heb ik de takken door de hakselaar gegooid en zijn deze mooi versnipperd. De bodem is helemaal bedekt waardoor onkruid minder kans krijgt om door te groeien en de grond niet uitdroogt. Ideaal dus!

Fruitbomen 1Fruitbomen 2

 

Ben je overtuigd en ga je ook fruitbomen of fruitstruiken in jouw moestuin plaatsen? Leuk, geniet ervan! Heb je nog vragen? Stuur me dan gerust een berichtje.

Deze blog is in samenwerking met Yarinde tot stand gekomen.

Plaats reactie

Heb jij ook een passie voor moestuinieren? Laat het me weten! 📩

info@mijnmoestuinmijnpassie.nl