Vaak krijg ik de vraag waarom ik mijn eigen moestuin ben gestart. Het antwoord daarop is simpel: je eigen voedsel, 100% biologisch geteeld en direct vanuit de tuin zo op tafel, dat is voor mij goud waard.
Groente en fruit reist vaak eerst rond de wereld voordat de eindbestemming bereikt wordt. Blauwe bessen uit Uruguay of snijbonen uit Marokko. Supermarkten liggen vol met producten uit andere landen. Het is goed om eens stil te staan waar het allemaal vandaan komt en waarom. We zijn gewend om in de winter mooie rode aardbeien te kunnen kopen. Ze komen uit een ander land met een ander klimaat en leggen vele kilometers af voordat ze bij ons op het bord liggen. Het transport creëert veel CO2 en heeft een nadelig effect op het milieu.
Met een moestuin kun je je eigen voedsel verbouwen, die je vervolgens ook weer zelf oogst en opeet. Een keten die niet korter kan worden. Vers, biologisch en je weet precies wat je eet.
Voor een lange tijd was moestuinieren helemaal niet zo populair. Het had een oubollig imago en het werd helemaal niet zo veel gedaan. Tegenwoordig is men veel meer bezig met duurzaam leven, nadenken over wat je precies eet en waar het vandaan komt, het milieu en de ecologische voetafdruk die we achterlaten. Misschien denk je: “ik heb helemaal niet zo veel tijd” of “ik weet niet wat ik moet doen”. Gelukkig is moestuinieren voor iedereen! Jong en oud, veel tijd en weinig tijd, op een balkon, in potten, in een volkstuin of in je achtertuin. Moestuinieren kan op allerlei manieren, je kunt het zelf in de hand houden en iedereen kan het.
Leer de natuur kennen en kies zelf wat je teelt én eet.
Wil je ook graag beginnen met het houden van een moestuin, maar weet je niet goed hoe? Of denk je dat je te weinig plek of te weinig tijd hebt? Met mijn blog inspireer ik graag andere mensen om ook een moestuin te beginnen, zodat we samen een mooie en kleurrijke wereld kunnen behouden.
Samen met ACD ga ik het avontuur aan om zoveel mogelijk mensen te inspireren.
Neem een kijkje bij www.acd.eu of stuur een mailtje naar info@acd.eu