De maand december vind ik altijd een heerlijke maand. Gezellig samenzijn met vrienden en familie, en hét moment om eens nadenken over goede voornemens voor in het nieuwe jaar. Een frisse start vol met nieuwe uitdagingen, ik heb er zin in!
Over het algemeen vindt men het lastig om zich ook daadwerkelijk te houden aan goede voornemens. Probeer daarom om de doelen die je stelt zo realistisch en persoonlijk mogelijk te maken. Je hoeft geen grote veranderingen in je leven te maken om een goed voornemen te laten slagen. Denk in kleine, realistische stappen en maak het leuk voor jezelf.
Om jullie (hopelijk) te inspireren, schrijf ik in deze blog over het goede voornemen om te starten met een moestuin. Wil je ook graag beginnen met het houden van een moestuin, maar weet je niet goed hoe? Of denk je dat je te weinig plek of te weinig tijd hebt? No excuses! Voor iedere situatie is wel een oplossing en als iets flexibel is, dan is het wel het houden van een moestuin(tje).
Ben je al bezig met duurzaam leven en het milieu, en wil je graag volgend jaar nog meer focussen op een beter milieu, dan is het starten van een moestuin een mooie aanvulling daarop.
Begin klein en kies een aantal gemakkelijke groentes. Ga je niet direct wagen aan “moeilijke” groentes die veel aandacht en verzorging nodig hebben. Dit kun je altijd in een nieuw seizoen doen, als het moestuinieren je bevalt en je een nieuwe uitdaging zoekt of gaat uitbreiden.
Vier gemakkelijke groentes:
- Radijs
Je kunt radijsjes buiten zaaien van maart tot en met augustus. Maak een ondiep geultje en leg de zaadjes op 2 cm afstand van elkaar. Zodra de bladeren van het plantje ongeveer 15 cm groot zijn, kun je oogsten.
- Veldsla of rucola
Je kunt veldsla en rucola buiten zaaien van maart tot en met augustus. Maak een ondiep geultje en leg de zaadjes op 5 cm afstand van elkaar. Na 4 weken kun je beginnen met oogsten. Knip of pluk de slablaadjes dicht bij de stengel af. Zolang je het midden van de plant laat staan, groeit de plant door en kun je langer blijven oogsten.
- Wortels
Je kunt wortels buiten zaaien van maart tot en met juli. Maak een ondiep geultje en leg de zaadjes op 3 cm afstand van elkaar. Op wortels moet je wel iets langer wachten. Je kunt de wortel checken door de aarde van de bovenkant van de wortel weg te vegen. Is de wortel ongeveer 2 cm in doorsnede, dan kun je oogsten! Eerder kan natuurlijk ook, maar dan heb je wat kleinere wortels.
- Munt
Je kunt munt buiten zaaien van april tot en met juni. Verspreid een aantal zaden over de oppervlakte waar je het wilt laten groeien. Meer zaadjes is niet altijd beter, aangezien de takjes dan heel dicht op elkaar groeien en weinig licht krijgen.
Let op: Plaats de munt in een aparte bak of pot! Deze plant woekert nogal en voordat je het weet heb je munt door heel je tuin.
Tip: Munt kun je ook heel gemakkelijk stekken en dus delen met familie en vrienden. Doe dit tussen april en juni.
Heb je nou geen (grote) tuin? Deze gemakkelijke groentes kunnen ook prima gekweekt worden in een pot. Ideaal dus voor een kleine tuin of een balkon.
Meeste groentes kun je pas zaaien vanaf maart of april, maar wat ga je nou in januari en februari doen? Deze maanden zijn perfect om je goed voor te bereiden voor het moestuinseizoen. Begin met het maken van een plan, wederom hoeft dit niet heel groot te zijn, maar waar ga je alles neerzetten en wat heb je daarvoor nodig? Sla potjes in, ga opzoek naar de juiste zaden, maak een stukje vrij in je tuin of balkon en bedenk hoeveel je wilt gaan zaaien.
Wat is jouw goede en duurzame voornemen voor volgend jaar? Ga jij ook een moestuin starten? Laat het ons weten!