Je eigen gekweekte, zoete aardbeien in de tuin of op het balkon, wie wilt dat nou niet? Je kunt eenvoudig beginnen door een klein plantje te kopen in een tuincentrum of een stekje te nemen van een volwassen plant. Ben je een enthousiaste moestuinder of op zoek naar een specifieke soort? Dan kun je zelf aan de slag gaan met het zaaien van zaadjes.
Eerst even wat basisinformatie over de aardbeienplant:
- De aardbeienplant is een vaste, winterharde plant;
- In de winter verliest de plant grotendeels zijn bladeren;
- Vanaf de bloeiperiode in de zomer vormt de plant uitlopers met daaraan kleine stekjes.
Wil je volgend jaar weer aardbeien? Dan is het belangrijk dat je het plantje tijdens de bloeiperiode goed verzorgd. Een aardbeienplant heeft heel veel water nodig. Een aardbei bestaat namelijk voor meer dan 90% uit water. Een gebrek aan water zorgt voor een slechtere opbrengst en kleinere aardbeien. Heb je je aardbeienplantjes in de volle grond staan? Zorg dan dat je de grond rondom de aardbeienplant bedekt met stro of houtsnippers. Dit voorkomt dat de aardbeien vies worden en beschermt de aardbeien tegen besmetting van bacteriën of schimmels. Heb je je aardbeien ophangen in een zak, zoals ikzelf heb in mijn moestuin, dan is de bescherming met stro of houtsnippers niet nodig.
Afhankelijk van de soort aardbeien die je in je tuin hebt staan, kun je vanaf juni beginnen met oogsten. Tijdens de bloeiperiode maakt de aardbeienplant uitlopers aan. Een uitloper is een lang takje met daaraan bladeren, het begin van een nieuwe plant. Aan deze uitlopers vormen zich stekjes, zoals te zien is op de foto. In juli kun je beginnen met het stekken. Kies stekjes op de uitlopers van een sterke moederplant. Plaats het stekje in een potje met potgrond en geef het stekje de kans om te hechten en wortels aan te maken. Zodra het stekje zich goed heeft ontwikkeld kun je de uitloper losknippen van de moederplant. Geef het nieuwe plantje de tijd om zich goed te ontwikkelen. In augustus kun je het nieuwe plantje uitplanten, zodat deze kan versterken voordat de winter begint.
Een aardbeienplant heeft een 3-jarige cyclus. Voor de meeste aardbeienplanten geldt dat in het tweede jaar de vruchtopbrengst het grootste is. Het eerste jaar wordt gebruikt voor de groei en het derde jaar wordt de opbrengst steeds minder. Als je ieder jaar een aantal nieuwe stekjes neemt van de moederplant, ben je gegarandeerd van je eigen lekkere aardbeien!
Bereid je planten goed voor tegen de winterkou. Aardbeienplanten zijn winterhard, maar strenge, aanhoudende vorst kunnen ze niet verdragen. Dek planten die in de grond staan af en verplaats planten in pot naar een vorstvrije plek. Zorg dat je planten zonder bladeren de winter in gaan. De beste tijd om te snoeien is direct na de pluk.
Bij Tuincentrum bijSTOX staat de komende weken het thema Zomerfruit centraal, want #zomerfruitkweekjebijSTOX! Ben je geïnteresseerd in andere soorten aardbeien? Wil je naast de standaard rode aardbeien ook witte aardbeien of een ananas-aardbei? (Ja deze bestaan!) Of ben je op zoek naar de benodigdheden om je aardbeienplantje te stekken en te verzorgen? Bezoek bijSTOX op een van hun locaties in Heerlen, Roermond of Venlo. Ze hebben een leuk aanbod aan (moes)tuinspullen die geschikt zijn voor iedere tuin.
Kijk voor meer inspiratie op www.bijstox.nl of bezoek de Facebook– en Instagrampagina!